HOT - tarvitsetko uusia taitoja negatiivisten uskomusten ja tunteiden hallintaan?

Hyväksymis- ja omistautumisterapia eli HOT on kognitiivisen käyttäytymisterapian moderniin suuntaukseen perustuva terapeuttinen menetelmä, jota käytetään muun muassa ahdistuneisuuden ja masennuksen hoidossa. Se sopii kuitenkin myös niin stressistä, unettomuudesta, päihdeongelmista kuin huonosta itsetunnosta kärsivälle. Sitä sovelletaan hyvin monenlaisten ongelmien työstämiseen ja vaikeampaa onkin miettiä, kenelle menetelmä ei sopisi. HOT on osoittautunut erittäin lupaavaksi erilaisten kärsimystä aiheuttavien häiriöiden ja ongelmien hoidossa. Sen vaikuttavuudesta maailmalla ja myös Suomessa on saatu yhä enemmän näyttöä. Menetelmän keskeinen tavoite on saada ihminen elämään elinvoimaista ja merkityksellistä elämää.

 

HOT on saanut nimensä kolmesta periaatteesta:

1.       HYVÄKSY omat kokemuksesi ja ole läsnä nykyhetkessä.

2.      OMISTAUDU, valitse ja sitoudu arvojesi mukaiseen elämään.

3.      TOIMI arvojesi mukaan.

 

Negatiiviset uskomukset

On tavallista, että erilaiset negatiiviset uskomukset itsestämme, kuten ”en osaa”, ”en pysty”, ”jos en pysty, niin jotain pahaa tapahtuu” muodostuvat psykologisiksi esteiksi tavoitellessamme meille tärkeitä asioita. HOT auttaa kohtaamaan näitä esteitä niin, että niiden vaikutusvalta pienenee. Menetelmän avulla harjoitellaan ja opetellaan uusia, vaikeitakin, asioita erityisesti silloin, kun halutaan muuttaa omaa suhdetta epämiellyttäviin ajatuksiin ja tunteisiin tai muistoihin. Taitoja opetellaan asiakkaan valmiuksien, toiveiden ja tavoitteiden mukaan keskustelun ja erilaisten tehtävien avulla.

Aktiivista työskentelyä kohti muutosta

HOT on aktiivinen työskentelytapa: se ei ole ongelmiin tai hankaliin ajatuksiin ja tunteisiin jumiutumista vaan pyrkii siihen, että voisit kehittyä ja oppia uudenlaisia keinoja kohdata niitä. Työskentelyyn kuuluvat omien arvojen kirkastaminen (mikä on itselle tärkeää ja merkityksellistä), tietoinen hyväksyvä läsnäolo, tunnetaitojen harjoittelu, tunteiden hyväksyntä, ajatusten eriyttäminen, käyttäytymisen muuttaminen sekä omistautuminen arvojen mukaisiin tekoihin. Tavoitteena on siis muuttaa omaa tapaasi kohdata omat ajatuksesi, tunteesi, kehosi tuntemukset ja muut sisäiset kokemuksesi, olivatpa ne millaisia tahansa. Kun näitä taitoja oppii, voi katkaista negatiivisten, itseä vahingoittavien käyttäytymistaipumuksien ketjun, josta on voinut kärsiä vuosikausia. Sen jälkeen voit tietoisena valita itse elämäsi suunnan ja omistautua tekoihin, jotka vievät sinua haluamaasi, arvojesi mukaiseen, suuntaan.

HOT-menetelmällä ei siis pyritä muuttamaan muistoja ja tunteita vaan omaa asennetta ja suhtautumista niihin, jotta ne eivät hallitsisi elämää. Menetelmän etuna on se, että moniin terapiamuotoihin verrattuna HOT:n avulla voi saavuttaa tuloksia verrattain nopeastikin.

Doctores Klinikassa on HOT-menetelmä käytössä - jos olet kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä niin arvioimme sen soveltuvuutta juuri sinulle tai läheisellesi. Voimme yhdistää HOT-menetelmän myös tilanteesta riippuen muihin hoitokeinoihin kuten esimerkiksi lääkehoitoon, tasavirtastimulaatioon, tukeen päihteiden käytön vähentämiseksi tai lopettamiseksi.

Edellinen
Edellinen

Nuoret kertovat: miksi pahasta olosta on vaikea kertoa vanhemmalle?

Seuraava
Seuraava

Tasavirtastimulaatio tDCS - kivuton ja helppo masennuksen hoitokeino kotisohvalta käsin.